Maartenspenning voor Theo van Wijk

Foto: Anna_van_Kooij

Op maandagmiddag 29 juni ontving Theo van Wijk op Domplein 4 de Maartenspenning uit handen van burgemeester Jan van Zanen. Theo van Wijk ontvangt de Stedelijke onderscheiding omdat hij al ruim 30 jaar actief is voor de stad. Hij draagt met zijn kennis en inzet actief bij aan de rol van het tastbaar maken van de rijke geschiedenis in, onder en rond het Domplein.

Theo van Wijk is mede-oprichter van de Stichting DOMunder (voorheen: stichting Domplein 2013), een particulier initiatief dat – in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – via verschillende deelprojecten de 2000 jaar geschiedenis en archeologie aanraakbaar, toegankelijk en beleefbaar wil maken voor iedereen. Belangrijkste resultaten zijn de Castellum Markering (in fasen aangelegd tussen 2007 en 2017), Schatkamer Domplein (2010) en vooral de opening van DOMunder in 2014, de ondergrondse historische attractie van Utrecht. Ook zet Theo van Wijk zich al jaren in als kwartiermaker voor diverse stichtingen om bij te dragen aan UNESCO Werelderfgoed nominatie van de Romeinse Limes in Nederland.   
Daarnaast was Theo van Wijk tussen 2006 en 2014 voorzitter van de stichting De Nieuwe Jutter. Hij heeft mede mogelijk gemaakt dat het Buurthuis De Nieuwe Jutter in Rivierenwijk sinds 2008 in zelfbeheer kan voortbestaan en haar maatschappelijke rol voor onder andere de SBWU (Stichting Begeleid Wonen Utrecht) en de Marokkaanse vereniging Tamount kan blijven voortzetten.
Het gemeentebestuur kent de Maartenspenning sinds 1985 toe aan personen die zich langdurig op buitengewone wijze voor Utrecht hebben ingezet op cultureel terrein.

Bron: https://utrecht.nieuws.nl/

Plaats een reactie